kpss2 tarih coğrafya vatandaşlık bilgisi notları

ATATÜRKÜN İLKE VE İNKİLAPLARI

ATATÜRKÜN İLKE VE İNKİLAPLARI

1-CUMHURİYETÇİLİK: Halkın kendi kendini yönetmesidir. Devlet başkanı seçimler sonucu belirlenir başkan ölene kadar iktidarda kalamaz, halk tarafından belli bir süre için seçilir.(Siyaset, yönetim, yönetim biçimi gibi kelimelerin geçtiği sorularda cumhuriyetçilik vardır)

Cumhuriyetçilik ile ilgili inkılâpların bazıları şunlardır: TBMM’nin açılması, saltanatın kaldırılması, halifeliğin kaldırılması, cumhuriyetin ilanı… Vs

ÖRNEK: Saltanatın kaldırılmasından sonra TBMM kurularak yeni bir yönetim sistemi kullanılmıştır. Yeni bir yönetim sistemi kullanıldığından saltanatın kaldırılması cumhuriyetçilik ile ilgilidir…

2-MİLLİYETÇİLİK: Milletin varlığını sürmesi için ve yücelmesi için diğer fertlerle birlikte çalışmaya,bu çalışmayı ve bilinci gelecek kuşaklara yansıtmaya denir.Cumhuriyetçilikte:Ümmetçilik yoktur milliyetçilik vardır.(Birliktelik,millet için bir araya gelme,beraber olma,bir sebepten dolayı bir çatı altında toplanma…Vs)

Milliyetçilik ile ilgili yapılan inkılâpların bazıları: Türk dil kurumunun kurulması, TBMM’nin açılması.

ÖRNEK: Türk dil kurumunu kurulması ile herkes Türkçe öğrenmek için herkes bir araya gelecek.

3-HALKÇILIK: Eşitlik demektir. Devlet karşısında kimseye ayrıcalık tanınmaz herkes eşittir. Güç ve hâkimiyet doğrudan halkın elindedir. Yasalar önünde herkes eşittir. Halkçılık cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Halkçılık ile ilgili yapılan inkılâpların bazıları: Soyadı kanunu, kadınlara siyasal hakların verilmesi,öşür vergisinin kaldırılması…Vs

ÖRNEK: Kadınlara siyasal hakların verilmesi; yasalar önünde kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu için kadınlara siyasal haklara sahiptir.kadınlar bütün seçimlerde aday olabilir.Herkes eşittir…

4-DEVLETÇİLİK:Devlet halkın huzuru,mutluluğu ve rahat yaşayabilmesi için gerektiğinde her alana müdahale edebilmelidir.(Yönetmek,fikirler sunmak,yönetim şekli sunmak gibi kelimelerin geçtiği yerde devletçilik vardır)

Devletçilik ile ilgili yapılan inkılapların bazıları:Köylüye,çiftçiye tarımda kolaylık sağlanması,iş bankası ve sümerbankın kurulması…Vs:

ÖRNEK:İş bankası ve Sümerbank bankaları çiftçiye kredi sağlamak için kurulmuştur.Açılan bu bankalarla devlet çiftçiye kolaylık sağlamış ve çiftçinin işini kolaylaştırmıştır.

5-LAİKLİK: Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Devlet işlerine din işleri karıştırılmayacaktır. Din ve vicdan hürriyetinin esas alındığı ilkedir.

Laiklik ile ilgili yapılan bazı inkılâplar: Saltanatın kaldırılması, halifeliğin kaldırılması, cumhuriyetin ilanı, medreselerin kapatılması, miladi takviminin kullanılmaya başlanması… Vs

ÖRNEK:Halifelik dini kurallara göre kararlar alırdı.Halifelik kaldırılarak din ve devlet işleri birbirinden ayrılmıştır.

6-İNKİLAPÇILIK: Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmaktır. Kısaca batıya ayak uydurmak demektir… Atatürkün yaptığı inkilapların tamamı inkılapçılık ilkesiyle yapılan inkilaplardır. Yani Atatürk batıya özenmiş ve batıyı örnek almış…

İnkılâpçılık ile ilgili yapılan inkilaplar: medreselerin kapatılması, tekke ve zaviyelerin kapatılması…

ÖRNEK: Medreseler kapatılıp yerine batıda olduğu gibi okullar açılmıştır. Yani batıyı örnek almış ve batıya benzemeye çalışılmıştır…

ÖZETTTTTTTTTTTTTTTTTTT……………………

İNKİLAP:BATIYA ÖZENME

LAİKLİK:DİN VE DEVLET İŞLERİNİ BİRİBİRİNDEN AYIRMAK

HALKÇILIK:DEVLET KARŞISINDA HERKES EŞİTTİR

MİLLİYETÇİLİK: MİLLETİ BİR ARAYA GETİRME,MİİLET İÇİN ÇALIŞMAK.

CUMHURİYETÇİLİK:HALK KENDİ KENDİNİ YÖNETİR

DEVLETÇİLİK:DEVLET HALK İÇİN VARDIR.DEVLET HALKA KOLAYLIK SAĞLAYACAK.DEVLET HALKIN REFAHI,MUTLULUĞU VE HALKIN HUZURUNU SAĞLAR…

tarih

not kpss2 sınavı için yeterlimi