kpss2 tarih coğrafya vatandaşlık bilgisi notları

TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI 3

TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI 3


Şeker pancarı :
• Ilıman iklim bitkisidir. Nemli ve serin iklim koşullarında kolay yetişir.
• Yağışın yetersiz olduğu bölgede sulama ile yetişir.
• Ülkemizde tarımı 1924 de başlamış olup 1926 da ilk şeker fabrikaları (uşak ve alpullu) kurulmuştur.
• Ekim alanı devlet kontrolündedir. Posası (küpse) hayvan yemi olarak değerlendirilir.
Çay :
• Türkiyede cumhuriyetle beraber tarımına başlanan bitkilerdendir.
c) Yağlı Bitkiler :
• Türkiye de en fazla üretilenleri; ayçiçeği, soya fasulyesi, haşhaş, susam, keten-kenevir ve yer fıstığıdır.
Ayçiçeği :
• Yetişme döneminde yağış olgunlaşma döneminde ise bol güneş isteyen bir tarım ürünüdür.
• Karadeniz kıyı kesimleri, Erzurum Kars bölümü ve soğuk olan yüksek kesimler dışında kalan alanlarda sulama ile yetiştirilir. En fazla Marmara bölgesi (%70-75)nde Trakya ve güney Marmara da yetiştirilir.
Zeytin :
• kış ılmanlığı istediğinden Akdeniz iklim bölgelerinde yetişir. Zeytin tarımı için en uygun bölge Akdeniz kıyıları olmasına rağmen ülkemizde daha çok ege kıyıları, güney Marmara ve gazi antep çevresinde yetiştirilir.
Soya fasulyesi :
• doğal yetişme ortamı doğu ve orta Karadeniz kıyı kuşağıdır. Burada fındık ve çay gibi geliri yüksek ürünler nedeniyle ekim alanı pek fazla genişlemez. Ekim daha çok soya yağı üretimine yönelik olup yaş ve kuru sebz. Olarak tüketilir.
Haşhaş :
• iç bölgemizin iklimine uygun olduğundan ekim alanı geniştir. Ancak kozası uyuşturucu yapımında kullanıldığından devlet kontrolü altında üretilir. Haşhaşın kapsülleri ilaç yapımında tohumları ise yağ elde etmede kullanılır.
• İç Anadolu bölgesinde afyon Kütahya ve uşak toplam üretimin üçte ikisini karşılar. Burdur Isparta ve Konya diğer üretim alanlarıdır.
Susam :
• Yetişme döneminde su olgunlaşma döneminde ise sıcaklık, ve kuraklık isteyen bir bitkidir.
• Ülkemizde en fazla Akdeniz , ege ve güneydoğu Anadolu bölgesinde ekim yapılır.
• Yağ üretimi, pasta, simit, tahin üretiminde kullanılır.
Keten-kenevir :
• Lifleri dokumacılıkta, tohumları yağ üretiminde kullanılır.
• Ayrıca kenevir tohumundan uyuşturucu madde yapıldığı için devlet kontrolü altındadır.
• Ülkemizde en çok batı Karadeniz bölümünde; Kastamonu Sinop orta Karadeniz de; samsun çorum Amasya Akdeniz bölgesinde burdurda yetişir.
Yer fıstığı :
• sıcak iklim bitkisidir.ülkemizde tamamına yakını (%90) Akdeniz bölgesinde yetiştirilir.
• Başta içel (mersin) olmak üzere, adana Hatay, Osmaniye, Antalya ve kahraman maraşta üretilir.
• Bitkisel yağ üretiminde ve çerez olarak üretilir.
Anason :
• Kullanım alanı kısıtlı olan anason başta rakı olmak üzere alkollü içeceklerde kullanılır.
• Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. Burdur Antalya Muğla önemli üretim alanlarına sahiptir.
ç) Baklagiller :
• Nohut, fasulye, mercimek, bakla gibi ürünlerden oluşan baklagiller iç ve dış ticarette önemli olup, daha çok kuru olarak tüketilir.
Nohut :
• yarı kurak iklim şartlarında yetişebilen nohut en fazla iç Anadolu da yetiştirilir. İkinci sırada Akdeniz bölgesi gelir. Baklagiller arasında en fazla üretilen üründür.
Mercimek :
• yetişme döneminde yağış olgunlaşma döneminde yüksek sıcaklık ve kuraklık ister. Türkiye de kırmızı mercimek en fazla güneydoğu Anadolu da , yeşil mercimek ise iç Anadolu bölgesinde üretilir.
Fasulye :
• yaz döneminde sulana bilen alanlarda yetişir. Kıyı bölgelerimizde sulana bilen ovalarda iç bölgelerimizde akarsu boylarında ve sulana bilen alanlarda üretilir. İç Anadolu Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri başta gelir.
Bakla :
• taze ve kurutularak tüketilir. Taze bakla üretiminde Marmara bölgesi birincidir

tarih

not kpss2 sınavı için yeterlimi