kpss2 tarih coğrafya vatandaşlık bilgisi notları

TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI-4

TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI-4
d) Meyveler :
• Türkiyede önemli bir tarımsal ve ticari faaliyettir. İklim çeşitliliğinin fazla olması çok çeşitli meyvelerin yetişmesine olanak sağlamıştır.
Fındık :
• Ilımam iklim bölgelerinin bitkisi olup yıllık yağış ve nem isteği fazladır. Ülkemizde fındığın en iyi yetişme alanı doğu Karadeniz kıyılarında 500-600 m yüksekliğe kadar olan yerlerdir.
• Türkiyenin toplam üretiminin %80 i Karadeniz bölgesinde geri kanı ise Marmara bölgesinden sağlanır.
• Türkiye ise fındık üretiminin %70-75 ini karşılar.
Turunçgiller :
• Narenciye olarakta adlandırılan portakal mandalina limon greyfurt ve turunç bu guruba girer.
• Kış sıcaklığının 0’c altına düşmediği bölgelerde yetişir.
• En fazla Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde üretilir. (%80) geri kalanı ise ege kıyılarında rize kıyılarında azda olsa .
İncir :
• Kışların ılık , yazların sıcak geçtiği bölgelerde yetişir. Soğuğa karşı hassas olduğundan iç bölgelerimizde yetiştirilmez.
• Bütün kıyılarımızda yetişmekle birlikte en fazla ege bölgesinde yetişir. Türkiyede incir üretiminde birincidir.
Elma :
• Türkiye de en geniş ekim alanı olan meyvedir. Soğuğa karşı dayanıklı olduğu için iç yörelerimizde yaygın ekim alanları sahiptir. Enfazla iç Anadolu Konya Niğde Nevşehir çevresinde orta Karadeniz ve göller yöresinde yapılır.
Muz :
• Tropikal bölge bitkisi olup bölgemizde Akdeniz bölgesinde Antalya mersin arasında kıyı şeridinde tarımı yapılır.
• Ekim alanı en dar ürünlerimizdedir. Muz üretimi yeterli olmadığından ithal (dışardan alınır) edilir.
Antep fıstığı :
• Yaz kuraklığı ve sıcaklığa dayanan bir bitkidir. Ekonomik alanda yetiştirildiği yer güneydoğu Anadolu bölgesidir.
• Gaziantep Şanlıurfa ve Adıyaman başlıca üretim alanlarıdır.
• Üretimin %70-75 ihraç(dışarıya gönderilir) edilir.
Kayısı :
• Karasal iklime sahip yörelerin alçak kesimlerinde yetiştirilir.
• En fazla Malatya da üretilir ve Türkiye nin %30-40 ını karşılar.
• Elazığ Konya kayseri diğer üretim merkezleridir.
Üzüm :
• Kışın çok düşük sıcaklıklara, yazın yüksek sıcaklık ve kuraklığa dayanan bir bitkidir.
• Her türlü toprak çeşidinde yetiştirmekle beraber kireçli, kumlu topraklarda verimi daha fazladır.
• En fazla ege bölgesinde önemli üretim alanlarını oluşturur (%45).
• Güneydoğu Anadolu ve iç Anadolu bölgelerinde önemli üretim alanlarını oluşturur.
e) sebzeler :
• Yaprakları meyveleri, kökleri veya tohumları insan tarafından yenilen otsu bitkilerdir.
• Sıcaklık, sulama, gübreleme, verimli toprak ve çok emek ister.
• En çok geliştiği yerler; Akdeniz Ege Marmara ve Karadeniz bölgesidir.
• En erken Akdeniz ikliminin etkisinin olduğu yerde en geç ise doğu Anadolu bölgesinde olgunlaşır.
f) Seracılık :
• Sebze ve meyvelerin doğal koşullarda yetiştirme döneminde önce veya sonra plastik veya camdan yapılmış kapalı mekanlarda yetiştirilmesi işidir.
• En fazla Akdeniz ve ege bölgesinde yapılır. En düşük doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yapılır.
.:: Türkiye de Hayvancılık ::.
• Hayvanların ürünlerinden ve güçlerinden faydalanmak üzere üretilmesi, beslenmesi olayına hayvancılık denir.
• Hayvancılık tarımın bir koludur. Türkiye hayvan sayısı bakımından dünyada önde gelen ülkelerinden biridir.
• Avrupada birinci sıradadır. Ancak hayvandan elde edilen verim ve ekonomik getiri düşüktür.
• Hayvancılığın geliştirilmesi için;
 Otlaklar ıslah edilmelidir.
 Hayvan soyları iyileştirilmelidir.
 Mera hayvancılığı yerine besi ve ahır hayvancılığı yaygınlaştırılmalıdır.
 Suni ve tabi yem üretimi arttırılmalıdır.
 Hayvan yetiştiricilerine gerekli destek ve krediler sağlanmalıdır.
 Hayvan hastalıkları ile mücadele edilmeledir.
 Erken kesim önlenmelidir.
Türkiyede hayvan varlığı ve coğrafi dağılışı :
• Türkiye yerşekilleri ve iklim çeşitliliğinin fazla olması nedeni ile hayvancılık potansiyeli yüksek bir ülkedir.

tarih

not kpss2 sınavı için yeterlimi